Hoe zet ik mijn 1ste stap bij Rijnlands Organiseren?

Gepubliceerd door Jaap Peters Martine Maes op 12 februari 2020

Als je eenmaal weet wat Rijnlands organiseren is, komt de onvermijdelijke vraag: 'Wat zou een eerste stap kunnen zijn?' Wat bij Rijnlands organiseren centraal staat is het primaire proces, ... begin daar. Binnen het primaire proces kijk je door de ogen van de vakmensen naar datgene wat moet worden georganiseerd. Kijk dus niet door de ogen van de manager! Je vraagt bijvoorbeeld aan de vakman/vrouw: 'Wat heb jij nodig om je werk goed te doen? Is je vakbekwaamheid (materiedeskundigeheid) up-to-date? Is je regelruimte voldoende om adequaat invulling te geven aan je functie? Wat zijn de dingen waarvoor je je in de dagelijkse praktijk schaamt omdat het niet 'lekker' loopt?

Werk van goede kwaliteit kan niet worden gescheiden van dienstbaarheid aan de gemeenschap of van de wil om persoonlijk vooruit te komen.

Jeremy Rifkin

'

Je eerste stappen
Je eerste stappen

Hoe kun je dat gesprek met de vakmensen in de voorste linie vormgeven? Organiseer een dialoogsessie waarbij de ondersteunde diensten aan de collega's aan de voorkant interviewen: 'Wat hebben jullie nodig om je werk goed en vol trots te kunnen doen?