Doet liefde ertoe?

Gepubliceerd door Jaap Peters Jurriaan Cals op 30 januari 2020

In een Rijnlandse organisatie hebben we het altijd over de liefde voor het vak. Het vak is een begrip waar frontliniewerkers hun bevrediging. misschien wel hun werkgeluk, uit halen. Die gaan niet primair voor geld, zie de zorg. Ze doen iedere dag hun best hun vak op een zo goed mogelijke manier uit te voeren. Zijn trots als dat is gelukt. Willen dingen doen die ertoe doen. Ze willen van betekenis zijn voor de wereld om hen heen.

Eenheid in het nodige, vrijheid in het onzekere, in beide de liefde.

Remonstrantse Broedergemeenschap

Doet liefde er dan toe, jazeker! Ruimte krijgen om liefde aan je vak te kunnen geven door de juiste dingen te kunnen doen, jezelf te kunnen ontwikkelen, aangesproken te worden, uitgedaagd te worden, meegenomen te worden in de ontwikkelingen in het netwerk, geliefd te worden in je eigen organisatie. 

De liefde voor geld is aanzienlijk minder sterk in een sociaal-economisch omgeving. De kwaliteit van het leven wordt verhoogd door zinvol voor jezelf, je organisatie en je omgeving te werken. Impliciete waarden zijn belangrijker dan het halen van expliciete normen. Iedere visfileerders uit Korea, Portugal, IJsland of Urk kan je vertellen of een vis wel of niet goed is gefileerd.

Heart zingt 'Stairway To Heaven' in een ongelooflijke gave uitvoering voor de leden van Led Zeppelin in 2012. De liefde voor het vak gaat gepaard met emotie. Geniet ervan: je ziet het en je voelt het.